جدال وزارت نفت و نیرو بر سر خاموشیها
ناترازی برق و گاز ۲۰ استان را تعطیل کرده است و وزارتخانههای نفت و نیرو همدیگر را در این زمینه مقصر میدانند. این امر که ناشی از رهاشدگی ایجاد زیرساختهای لازم نیروگاهی در دو دهه گذشته است حالا زندگی مردم را در روزهای سرد پاییزی به مشقت انداخته است.
به گزارش مهر، این روزها خاموشیهای پی در پی نارضایتیهای بسیاری را به دنبال داشته است و از طرفی هم نگرانیهایی برای قطعی گاز وجود دارد، همین ناترازی برق و گاز ۲۰ استان کشور را نزدیک به یک هفته به تعطیلی کشانده است. اما موضوع به همین جا ختم نمیشود چرا که دو وزارت خانه نفت و نیرو مدام تقصیر را گردن یکدیگر میاندازند از طرفی وزارت نیرو مدعی میشود در صورت تأمین سوخت نیروگاهی خاموشی نخواهیم داشت و از طرف دیگر وزارت نفت میگوید تحویل سوخت نیروگاهی به نیروگاهها افزایش داشته است.
مصرف گاز در بخش خانگی روند رو به رشدی دارد و با افزایش مصرف در بخش خانگی وزارت نفت مجبور به تحویل سوخت جایگزین به نیروگاهها است به طوری که آمارها نشان میدهد در روز ۲۳ آذر امسال با ثبت رکوردی جدید، ۱۲۶.۷ میلیون لیتر فرآورده نفتگاز در کشور تولید شده است که این عدد در مقایسه با میانگین تولید از ابتدای سال ۱۴۰۳ نزدیک به ۱۳ میلیون لیتر و در مقایسه با میانگین تولید نفتگاز در سال ۱۴۰۲ (۱۱۱.۵ میلیون لیتر) بیش از ۱۵ میلیون لیتر در روز افزایش یافته است.
وزارت نیرو: کاهش معنادار سوخت نیروگاهی
وزارت نیرو مدعی میشود ریشه خاموشیها به علت عدم دریافت سوخت کافی از وزارت نفت است بر اساس آمار و ارقام دریافت شده از وزارت نیرو در حال حاضر ذخیره سوخت گازوئیل نیروگاههای کشور کاهش ۶۵ درصدی را نسبت به مدت مشابه سال قبل نشان میدهد که ۹۲ درصد (۱۶۰۲ میلیون لیتر) این مقدار مربوط به نیمه شمالی کشور است و این در حالی است که میزان تخصیص گاز هم تا روز جاری ۴.۵ میلیارد لیتر نسبت به مدت مشابه سال قبل کاهش داشته است و این میزان کاهش با مصرف سوخت مایع (گازوئیل و مازوت) جبران شده است. با توجه به کاهش دمای هوا و تداوم سرما در اکثر نقاط کشور و افزایش مصرف گاز مشترکین خانگی، تحویل سوخت کافی به نیروگاهها دچار مشکل شده است.
این بحران به ویژه در نیمه شمالی کشور موجب شده گاز تحویلی در هفته جاری به نیروگاههای نیمه شمالی به صفر برسد و در نتیجه بیش از هشت هزار مگاوات تولید برق نیروگاههای این منطقه متوقف شود و موجب اعمال محدودیت در مصارف مشترکین شده است.
افزایش تحویل سوخت به نیروگاه
از طرف دیگر هم شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی ایران مدعی شده است تولید و تحویل سوخت به تمام بخشهای صنعتی و خانگی و… نهتنها بیهیچ کم و کاستی انجام شده، بلکه تولید و تحویل سوخت نیروگاهی در پاییز امسال روندی افزایشی را طی کرده، تا جایی که در آذر ۱۴۰۳ در مقایسه با پارسال، ۴ میلیارد لیتر سوخت مایع بیشتر تحویل نیروگاههای کشور شده است. براساس آمارهای شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی ایران، در ۲۳ آذر امسال ۷۵.۱ میلیون لیتر سوخت مایع تحویل نیروگاههای کشور شده که از این مقدار ۵۱.۹ میلیون لیتر مربوط به فرآورده نفتگاز و مابقی مربوط به نفت کوره بوده است.
همچنین با تلاشهای سربازان زنجیره تولید تا توزیع فرآورده در کشور، از ابتدای آذر امسال تا ۲۳ آذر، بهطور میانگین ۷۰.۶ میلیون لیتر نفتگاز تحویل نیروگاههای کشور شده که این عدد در مقایسه با مدت مشابه پارسال با ۵۶.۶ میلیون لیتر، بیش از ۱۴ میلیون لیتر، معادل ۲۴.۷ درصد رشد یافته است. در آذر ۱۴۰۳ همچنین بهصورت میانگین ۴۵.۹ میلیون لیتر نفتگاز تحویل نیروگاههای کشور شده که این عدد در مقایسه با مدت مشابه پارسال (آذر ۱۴۰۲) با ۳۶.۹ میلیون لیتر، ۹ میلیون لیتر معادل ۲۴.۳ درصد رشد یافته است. بر اساس آخرین آمار شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی از ابتدای امسال تا روز ۲۳ آذر، بهطور میانگین ۵۱ میلیون لیتر سوخت مایع تحویل نیروگاههای کشور شده است که این عدد در مقایسه با مدت مشابه پارسال (میانگین ابتدای فروردین تا ۲۳ آذر ۱۴۰۲) با ۳۶.۱ میلیون لیتر، ۱۴.۹ میلیون لیتر، معادل ۴۱.۴ درصد افزایش در تحویل سوخت مایع نیروگاهی را در سال ۱۴۰۳ نشان میدهد.
این اعداد در حالی ثبت شده است که به شهادت آمار، برای مثال در روز ۳۱ مرداد سال ۱۴۰۳ که زمان طلایی ذخیرهسازی سوخت در نیروگاههای کشور بوده، تنها ۹ میلیون لیتر نفتگاز به نیروگاههای کشور تحویل شده است.
بر اساس این گزارش، کمبود گاز نه تنها منجر به خاموشیهای خانگی شده بلکه پتروشیمیها و صنایع را نیز به تعطیلی کشانده است و نزدیک به یک هفته نیمی از کشور تعطیل شده است و در صورت ادامه دار بودن این روند خسارت جبران ناپذیری به اقتصاد کشور وارد میشود چرا که معمولاً در اسفند ماه با استدلال کمبود در بازار قیمت محصولات خود را افزایش میدهد که این امر میتواند وضعیت نابه سامان اقتصادی کشور را دوچندان کند. این موضوع موجب شده است که برخی از نمایندگان مجلس اعلام کنند این شرایط میتواند منجر به استیضاح وزرای نفت و نیرو شود.